spenótos vöröslencse curry
Cukormentes Főétel Gluténmentes Gyors Nyár Olcsó Ősz Receptek Szójamentes Tavasz Tél

Spenótos vöröslencse curry – egyszerű vegán recept

Egy színes-ízes, viszonylag gyorsan elkészíthető és egészséges vöröslencse curry receptet osztunk most meg, ami vitamindús, gluténmentes és mindezek mellett nagyon finom is. :) Ez a verzió padlizsánnal készült, ami nyugodtan elhagyható, de ad az ételnek egy kis pluszt.

Hozzávalók:
1 padlizsán (a negyedére lesz szükség kb.)
200g vöröslencse
1 kisdobozos kókusztejszín ~200ml
kb. 6 kocka fagyasztott spenótlevél
1 evőkanál zöld curry paszta (aldiban kapható)
gyömbér
só, fokhagyma

A padlizsánt felkockázva alaposan megsóztam, aztán egy szűrőben hagytam kicsöpögni kb. fél órát, ettől elveszíti a keserű íztét. Utána leöblítettem a padlizsán negyedét (a többiből padlizsánkrém készült, de ha nagyobb adagot szeretnél az egészet is felhasználhatod hozzá) és egy fél fej felkockázott hagymával megpároltam úgy, hogy egy pici vizet adtam hozzá. A hagymát kicsit megsóztam (a padlizsán már alapból sós maradt valamennyire) és kis-közepes lángon fedő alatt párolódni hagytam.

Adtam hozzá reszelt gyömbért és egészen addig pároltam, amíg átlátszó színű/állagú nem lett a padlizsán.A vizet mindig pótoltam közben alatta, nehogy leégjen.

Hozzáadtam a kókusztejszín felét, a megmosott vöröslencsét és annyi vizet, hogy éppen ellepje, majd így tovább főztem.

Kicsit később, mikor kb félig főtt állapotban volt a lencse, hozzaádtam egy kinyomott fokhagymát, a maradék kókusztejszínt és fagyasztott spenótleveleket (friss is lehet!). Fontos, hogy ne spenótpüré legyen, hanem levelek.

A legvégén kb. 1 púpos evőkanálnyi zöld curry pasztát tettem hozzá.
Barna csiperkés jázminrizzsel tálaltam.

(Recept, kép: Vitéz Petra ; Szerk.: Gecse Réka)