csicseriborsó pörkölt
Cukormentes Főétel Gluténmentes Gyors Magyaros Nyár Olcsó Ősz Receptek Szójamentes Tavasz Tél

Csípős csicseri-gombapörkölt – egyszerű recept, kezdő vegánoknak

Egy nagyon egyszerű, kezdő vegánoknak is sikerélményt okozó receptet osztok most meg.
Mióta nemrég elolvastam a Nap magja című sci-fi/disztópiát, ahol erőteljes hatásai miatt a chili drognak számít, jobban rápörögtem a csípős ételek készítésére. Természetesen ez csak fikció, de azért ne feledkezzünk meg a kapszaicin jótékony hatásairól (gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású,vérkeringés pezsdítő stb.), persze nem árt mértékkel használni és főzés közben ügyelni rá, hogy véletlenül se nyúlj a szemedbe. :)

Hozzávalók:
2 paradicsom
2 vöröshagyma
1 csicseriborsó konzerv (~400g)
kb. 5-6 fej csiperke gomba feldarabolva
hegyes csípőspaprika – én csak 2-3 karikát használtam belőle
2 ek pirospaprika
1 teáskanál chilipor (én habanero chili port használtam- vigyázz, nagyon erős tud lenni)
fél citrom leve
só,bors
olaj

A paradicsomot, paprikát, hagymát, gombát feldaraboltam kis szeletekre, majd kevés olajon egy nagyobb serpenyőben összepirítottam. A csicseriborsó levét leöntöttem és átmostam egy szűrőben. Hozzáadtam a serpenyőben sülő zöldségekhez, majd mentek hozzá a fűszerek: pirospaprika, só, bors és végül a kis kanál chilipor, ami a lelke az egész ételnek. Kis vízzel felöntöttem (mennyiség attól függ mennyire szeretnéd szaftosra a pörköltet) és addig hagytam rotyogni, amíg minden zöldség megpuhult. A végén facsartam rá egy kis citromot, rizzsel fogyasztottuk.