Nagyon finom levesem volt ma takarítás után 😉 Új erőre is kaptam a kosárfonáshoz 😉
Hozzávalók személyenként:
1/4 mangó
1/2 avokádó
1 kis karika friss ananász
1 marék kellevél
2 dl forrásvíz
Levesbetét:
néhány szem áztatott dió, mandula, szotyi és tökmag
A gyümölcsöket egy kortynyi vízzel homogén krémmé turmixoljuk, majd hozzáadjuk a kelkáposztát, és vele is krémessé varázsoljuk. Végül felöntjük olyan sűrűségűre, amilyet szeretnénk, tányérkákba töltjük, és megszórjuk a levesbetétekkel 😉
Rendkívül laktató és élénkítő étel 😉
A mangó, a szerelem gyümölcse ♥
A mangónak több mint ezer fajtája van, alakja, színe, mérete is változó. Az indiaiak szent növénynek, a szerelem szimbólumának tartják. Hazánkban minden évszakban kapható, nem olcsó finomság, de megéri megvenni.
Többnyire ovális, tojásdad alakú, a színe fajtától függően éretten is lehet zöld, sárga, narancssárga, piros és vörös, illetve ezek a színek foltokban is megjelenhetnek egyetlen gyümölcsön. Nagy méretbeli különbségek vannak az egyes fajták között – a szilvanagyságútól a többkilós termésig. Nálunk általában 20-60 dekás gyümölcsök kaphatók. A csonthéjas gyümölcs húsa sárgás-narancssárgás, édes, az őszibarack és az ananász fura, fűszeres ötvözete.
Vásárlása nehéz, mivel éretlenül szedik, még kemény, amikor a boltokba kerül, az érettebbek héja megtapintva kissé benyomódik, ekkor a legfinomabb, illata ilyenkor intenzív, fűszeres (túléretten émelyítő). Az érett gyümölcs élvezeti értéke néhány napig hűtőszekrényben nem romlik.
Gyógyító gyümölcs
Élelmi rostban gazdag, 83 százaléka víz, A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban gazdag. Az ásványi anyagok közül a kálium és a magnézium nagyarányú jelenléte jellemzi, kalcium-, foszfor-, nátrium- és vastartalma is jelentős. Jótékony hatással van a szívre, segíti a vérképzést, óvja a bőrt, védi a szervezetet a káros szabadgyököktől, antibakteriális, immunerősítő, rákmegelőző, antioxidáns és vízhajtó hatású, méregtelenít. Még a hajápolásban is használják, balzsam alkotóelemeként. A mangó virágai sűrű, édes mézet adnak, de magát a virágot is meg lehet enni!
Gyógyító hatását a hinduk sokféle módon kihasználták: kiválóan gyógyítja a gyulladásokat, a levélfőzettel az indiaiak torok-, mandulagyulladás vagy fogfájás esetén öblögetnek, de asztmánál és hörghurutnál is hatásos, a levelek égetésekor keletkező füst torok- és légcsőbántalmakra jó, a levelek hamuját égési sérülések kezelésére használták, illetve szemgyógyszerek alapanyagául is felhasználták. Mivel az érett gyümölcsben sok a C-vitamin, a skorbut ellen véd, de a kolera- és pestisjárványok idején éretlen, megsütött, cukrozott terméseket fogyasztottak, sőt testüket is a gyümölccsel kenegették. A belső termésfal pörkölve és őrölve reuma, himlő, hasmenés és bélférgek ellen még ma is használatos Ázsiában. A szárított virág és a kéreg vérhas gyógyítására hatásos, az utóbbi reuma ellen is alkalmas. A fa puha, világos színű: bútorokat készítenek belőle.
Vigyázat: a mangó allergént tartalmaz, arra érzékenyeknél főként bőrkiütés jelentkezhet!
Sokféle felhasználás
Felhasználása érettségétől is függ. Az éretlen mangó salátába (ajánlatunk: narancs, alma, körte, mangó, szőlő, ananász keveréke) vagy savanyúságnak is finom, megpárolva zöldségként fogyasztják. Az érett gyümölcs használható fel a legszélesebb körben: krémmé pépesítve adhatjuk süteményhez, tortához, bólét vagy fagylaltot ízesíthetünk vele, gyümölcslét, turmixot, párolva kompótot, befőzve lekvárt készíthetünk belőle, szeletelve és szárítva aszalt gyümölcsként is eltehetjük.
Forrás: http://www.mindmegette.hu/mango-a-szerelem-gyumolcse-41808
Szuper! ki fogom probalni! 🙂
Remélem, ízleni fog 😉
Én nagyon szeretem, csakhogy a magján 200 méteres “szakál” van, amiről órákig lehet leszopogatni a gyümölcsöt. Hogy a csudában tudod a gyülölcshúst úgy leszedni, hogy egyáltalán valamit is kezd vele? Lehet, hogy én vagyok ügyetlen, vagy éppen nem jó fajtát sikerült találni, kérlek mond el nekem.
Sok puszi
Marika
Szia Marika!
Én most ettem először mangót, így nem tudtam róla, hogy ilyen nehézségekre számíthatok 😉 Egyszerűen késsel feldaraboltam 😉 Még van rajta gyümölcs, beraktam a hűtőbe 🙂 Lehet, hogy azt már elmajszolgatom 😀
Akkor ez a gyümölcs is olyan, hogy van ilyen is, meg amolyan is, vagyis aminek nem szakálas a magja, és van olyan aminek sok hosszú szála van. Hát én éppen ilyeneket fogtam ki amikor Angliában voltam. Biztosan olyan helyről hozták…. És a héját is megeszed? mert akit én ettem, annak olyan héja volt, mint a bőr! vastag és kemény. Ebből is láthatjuk, hogy nincs két egyforma valami……..
Nem!
A héját nem ettem meg, mert ki tudja, mivel kezelik…. Amúgy nem volt olyan vastag, de biztosan nem ehető 😉