Krémes mangóleves   6 hozzászólás


Mangóleves

Nagyon finom levesem volt ma takarítás után 😉 Új erőre is kaptam a kosárfonáshoz 😉

Hozzávalók személyenként:
1/4 mangó
1/2 avokádó
1 kis karika friss ananász
1 marék kellevél
2 dl forrásvíz
Levesbetét:
néhány szem áztatott dió, mandula, szotyi és tökmag

A gyümölcsöket egy kortynyi vízzel homogén krémmé turmixoljuk, majd hozzáadjuk a kelkáposztát, és vele is krémessé varázsoljuk. Végül felöntjük olyan sűrűségűre, amilyet szeretnénk, tányérkákba töltjük, és megszórjuk a levesbetétekkel 😉
Rendkívül laktató és élénkítő étel 😉

A mangó, a szerelem gyümölcse ♥

mangó

A mangónak több mint ezer fajtája van, alakja, színe, mérete is változó. Az indiaiak szent növénynek, a szerelem szimbólumának tartják. Hazánkban minden évszakban kapható, nem olcsó finomság, de megéri megvenni.
Többnyire ovális, tojásdad alakú, a színe fajtától függően éretten is lehet zöld, sárga, narancssárga, piros és vörös, illetve ezek a színek foltokban is megjelenhetnek egyetlen gyümölcsön. Nagy méretbeli különbségek vannak az egyes fajták között – a szilvanagyságútól a többkilós termésig. Nálunk általában 20-60 dekás gyümölcsök kaphatók. A csonthéjas gyümölcs húsa sárgás-narancssárgás, édes, az őszibarack és az ananász fura, fűszeres ötvözete.
Vásárlása nehéz, mivel éretlenül szedik, még kemény, amikor a boltokba kerül, az érettebbek héja megtapintva kissé benyomódik, ekkor a legfinomabb, illata ilyenkor intenzív, fűszeres (túléretten émelyítő). Az érett gyümölcs élvezeti értéke néhány napig hűtőszekrényben nem romlik.
Gyógyító gyümölcs

Élelmi rostban gazdag, 83 százaléka víz, A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban gazdag. Az ásványi anyagok közül a kálium és a magnézium nagyarányú jelenléte jellemzi, kalcium-, foszfor-, nátrium- és vastartalma is jelentős. Jótékony hatással van a szívre, segíti a vérképzést, óvja a bőrt, védi a szervezetet a káros szabadgyököktől, antibakteriális, immunerősítő, rákmegelőző, antioxidáns és vízhajtó hatású, méregtelenít. Még a hajápolásban is használják, balzsam alkotóelemeként. A mangó virágai sűrű, édes mézet adnak, de magát a virágot is meg lehet enni!

Gyógyító hatását a hinduk sokféle módon kihasználták: kiválóan gyógyítja a gyulladásokat, a levélfőzettel az indiaiak torok-, mandulagyulladás vagy fogfájás esetén öblögetnek, de asztmánál és hörghurutnál is hatásos, a levelek égetésekor keletkező füst torok- és légcsőbántalmakra jó, a levelek hamuját égési sérülések kezelésére használták, illetve szemgyógyszerek alapanyagául is felhasználták. Mivel az érett gyümölcsben sok a C-vitamin, a skorbut ellen véd, de a kolera- és pestisjárványok idején éretlen, megsütött, cukrozott terméseket fogyasztottak, sőt testüket is a gyümölccsel kenegették. A belső termésfal pörkölve és őrölve reuma, himlő, hasmenés és bélférgek ellen még ma is használatos Ázsiában. A szárított virág és a kéreg vérhas gyógyítására hatásos, az utóbbi reuma ellen is alkalmas. A fa puha, világos színű: bútorokat készítenek belőle.

Vigyázat: a mangó allergént tartalmaz, arra érzékenyeknél főként bőrkiütés jelentkezhet!

Sokféle felhasználás

Felhasználása érettségétől is függ. Az éretlen mangó salátába (ajánlatunk: narancs, alma, körte, mangó, szőlő, ananász keveréke) vagy savanyúságnak is finom, megpárolva zöldségként fogyasztják. Az érett gyümölcs használható fel a legszélesebb körben: krémmé pépesítve adhatjuk süteményhez, tortához, bólét vagy fagylaltot ízesíthetünk vele, gyümölcslét, turmixot, párolva kompótot, befőzve lekvárt készíthetünk belőle, szeletelve és szárítva aszalt gyümölcsként is eltehetjük.

Forrás: http://www.mindmegette.hu/mango-a-szerelem-gyumolcse-41808

Posted 2013. november 16. by eletkert in Nyers ételek, Receptek, Táplálkozás

Tagged with , , , , , ,

6 responses to “Krémes mangóleves

Subscribe to comments with RSS.

  1. Szuper! ki fogom probalni! 🙂

  2. Én nagyon szeretem, csakhogy a magján 200 méteres “szakál” van, amiről órákig lehet leszopogatni a gyümölcsöt. Hogy a csudában tudod a gyülölcshúst úgy leszedni, hogy egyáltalán valamit is kezd vele? Lehet, hogy én vagyok ügyetlen, vagy éppen nem jó fajtát sikerült találni, kérlek mond el nekem.
    Sok puszi
    Marika

    zemplényiné marika
    • Szia Marika!
      Én most ettem először mangót, így nem tudtam róla, hogy ilyen nehézségekre számíthatok 😉 Egyszerűen késsel feldaraboltam 😉 Még van rajta gyümölcs, beraktam a hűtőbe 🙂 Lehet, hogy azt már elmajszolgatom 😀

  3. Akkor ez a gyümölcs is olyan, hogy van ilyen is, meg amolyan is, vagyis aminek nem szakálas a magja, és van olyan aminek sok hosszú szála van. Hát én éppen ilyeneket fogtam ki amikor Angliában voltam. Biztosan olyan helyről hozták…. És a héját is megeszed? mert akit én ettem, annak olyan héja volt, mint a bőr! vastag és kemény. Ebből is láthatjuk, hogy nincs két egyforma valami……..

    zemplényiné marika

Hozzászólás